Rejseplan

Udgivet ons d. 25. sep 2019, kl. 15:20
Byen & Præsten

Søren Bruun, studiepræst og sognepræst ved Skt. Thomas kirke   

Forleden dag søgte jeg på google-map efter vej til et antikvariat på Amager. Jeg skulle af med nogle gamle bøger. Resultatet kom lynhurtigt og med flere forskellige forslag til transport: Bus, metro, bil og cykel. Skærmen nærmest emmede af selvtilfredshed og inviterede straks til nye indtastninger. Jeg skulle til at lukke siden ned, da jeg kom i tanker om et rejsemål, som jeg egentlig gerne ville se nærmere på. Og som jeg faktisk som præst gennem flere år har ønsket at få klarhed over, både med hensyn til tid og afstand. I startfeltet skrev jeg ”Skt. Thomas kirke”, for den var jeg tættest på. Og i feltet nedenunder skrev jeg rejsemålets destination: ”Guds rige”. Og så klikkede jeg den ellers afsted med et glimt i øjet og god samvittighed. Tænk om der via google uden mit vidende er opstået en slags genvej, et digital-algoritmisk ormehul. Som præst skal jeg trods alt vide besked om den slags ting, men ting kan let smutte i en travl hverdag. Det kender alle vist.

Man kan ikke sige, at google var hurtig. Ikke i forhold til den sædvanlige reaktionstid. Der gik faktisk en del sekunder, næsten et halvt minut, før svaret kom. Der var flere forslag. Klogt af google. Øverst på listen stod navnet på en golfklub i New York. Vistnok en dyr en. Og nedenunder stod en klar besked til mig, den søgende: ”Dette ser ud til at være et job for et jetfly”.  

Summa Summarum: Der er ting i verden, som google ikke har styr på. Der er ting, der ligger uden for algoritmens grænser. Heldigvis. En af dem er Guds rige. Det er ikke et rejsemål på linje med andre rejsemål i denne verden. Guds rige kan du ikke rejse til, for Guds rige kommer til den, der beder om det: ”Komme dit rige” hedder det i den gamle bøn. Guds rige kommer til den, der søger det og beder om det. Men. Hvad er det da? Hvad er Guds rige? I kirken fortælles om det og det, der ligner, både om søndagen og ugen igennem på forskellig vis. Og hvis du ikke ved, hvordan du kommer derhen, så skriv din adresse i startfeltet og din lokale kirke i rejsemålet. Det kan google godt klare. Trods alt.

Ophavsret: